De Nederlandse Biografieprijs is een tweejaarlijkse biografieprijs toegekend aan de beste Nederlandstalige Biografie.

De biografie in Nederland kent de afgelopen jaren een geweldige bloei, zowel in het aantal verschenen uitgaven, als in waardering voor het genre. Nooit eerder was de behoefte zo groot een populair genre te verbinden met de academische acribie. Of het nu om een biografie van een dichter, politicus of oorlogsheld gaat, het bestuur en de jury van De Nederlandse Biografieprijs bekroont graag boeken die voldoen aan de eisen van verantwoord brongebruik, die goed geschreven zijn en/of een verrassende onderwerpskeuze hebben. De tijd dat we een biografie lazen om feitjes in op te zoeken, lijkt door de komst van internet en Wikipedia pagina’s voorgoed voorbij. In plaats daarvan kenmerkt een bekroonbare biografie zich door de interpretatie van een persoon in relatie tot zijn of haar maatschappelijke en sociale context. Hoe soepel een goede biografie ook leest, het schrijven ervan is een langdurig en vaak moeizaam proces, waar de biografen in gesteund moeten worden. Vanuit die gedachte is de Biografieprijs in het leven geroepen.

Note:

Sinds januari 2018 heeft de Stichting Erik Hazelhoff Roelfzema Prijs een nieuwe naam Stichting Nederlandse Biografieprijs.

In 2020 kon de prijsuitreiking niet plaatsvinden vanwege de beperkende maatregelen door COVID-19. De winnaar is op 31 oktober bekendgemaakt door juryvoorzitter Elisabeth Leijnse tijdens het radioprogramma Nieuwsweekend van Omroep Max (NPO Radio 1).

In 2022 hopen wij in het najaar weer een bijeenkomst te kunnen organiseren. De datum van deze uitreiking wordt op een later tijdstip dit jaar bekendgemaakt.