Op 18 september 2018 had de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen haar deuren opengesteld voor de uitreiking van de Nederlandse Biografieprijs. De uitreiking, die voor de vijfde maal plaats vond (de vorige vier keren onder de naam Biografieprijs, uitgereikt door de Stichting Erik Hazelhoff Roelfzema Prijs), werd bijgewoond door o.m. de genomineerden, uitgevers en diverse genodigden en belangstellenden.

De jury, bestaande uit voorzitter Lisa Kuitert, Elsbeth Etty, Eric Palmen, Arend Soeteman en Jeroen Vullings, had de zware taak om uit meer dan 170 inzendingen een shortlist van 5 titels samen te stellen.  De inzendingen dit jaar waren opnieuw van een zeer hoog niveau. Verder viel op dat twee voormalig winnaressen (Jolande Withuis, winnares van de eerste Biografieprijs in 2010, en Eva Rovers, winnares in 2012) hun naam opnieuw terugvonden op deze shortlist.

Na lezingen van Elisabeth Leijnse (winnares in 2016) die een kijkje gaf in “de keuken van de biograaf”, en van Coen Simon las juryvoorzitter Lisa Kuitert het juryrapport voor.

Aansluitend maakte zij de winnaar bekend: Onno Blom werd uitgeroepen tot winnaar van de Nederlandse Biografieprijs 2018 met zijn biografie Het litteken van de dood. De biografie van Jan Wolkers (De Bezige Bij).  Uit handen van voorzitter Marlies Veldhuijzen van Zanten ontving hij de prijs, bestaande uit een award en een cheque ter waarde van € 15.000,-.

De overige vier genomineerden waren:

  • Angela Dekker en Jessica Voeten: Moed en overmoed. Leven en tijd van Mata-Hari (Uitgeverij Atlas Contact)
  • Marita Mathijsen: Een bezielde schavuitJacob van Lennep (Uitgeverij Balans)
  • Eva Rovers: Het verzameld leven van Boudewijn Büch (Bert Bakker)
  • Jolande Withuis: Juliana. Vorstin in een mannenwereld (De Bezige Bij)