EHR-biografieprijs 2012 - 2

Op 23 april 2012 werden in de grote zaal van het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam voor de tweede maal prijzen uitgereikt, één voor de beste scriptie en één voor de beste biografie.

Eva Rovers - winnares Biografieprijs 2012

De jury, bestaande uit voorzitter Lisa Kuitert, Alexander Rinnooy Kan, Frans Smits, Sander van Walsum en Jo Tollebeek, koos uit de shortlist van 5 biografieën Eva Rovers met haar biografie De eeuwigheid verzameld. Helene Kröller-Müller (1869-1939)[Bert Bakker] en daarmee won zij de Biografieprijs 2012, te weten een prachtige award en een cheque ter waarde van € 15.000,-.

Eva Rovers ontvangt de prijs uit handen van Alexander Rinnooy Kan ->

De overige 4 genomineerden waren:

  • Leopold I De Eerste koning van Europa – Gita Deneckere [De Bezige Bij/Antwerpen]
  • M. Vasalis. Een biografie – Maaike Meijer [Van Oorschot]
  • Elsschot. Leven en werk van Alfons de Ridder – Vic van de Reijt [Athenaeum- Polak & Van Gennep]
  • Geluk kun je alleen schilderen. F.B. Hotz – Aleid Truijens [De Arbeiderspers]
EHR-biografieprijs 2012 - 87
EHR-biografieprijs 2012 - 194
VicVanDeReijt2
EHR-biografieprijs 2012 - 196

De Erik Hazelhoff Jong Talentprijs 2012 ging naar Boyd van Dijk. De jury, bestaande uit Lisa Kuitert (UvA Amsterdam), Eduard Jan Richter (UnieboekǀHet Spectrum), Marchien den Hertog (Historisch Nieuwsblad), Martijn van Calmthout (Volkskrant) en Esther Zwinkels (winnares van de prijs in 2010), was unaniem in haar keuze voor de scriptie Leven in de schaduw van een kamp. Konzentrationslager Herzogenbusch in Vught, 1942-1944 . Van Dijk won hiermee een auteurscontract (publicatie van deze scriptie in geredigeerde vorm)  bij uitgeverij UnieboekǀHet Spectrum. Daarnaast ontving hij uit handen van ZH Prins Pieter-Christiaan van Oranje-Nassau een cheque ter waarde van € 5.000,-.

eerste selectie 21
eerste selectie 20

De andere genomineerden waren:
Arnold de Boer – Studenten aller faculteiten, verenigt u! De rol van Tsjechische studenten in de Fluwelen Revolutie[Rijksuniversiteit Groningen]
Rosa den Heijer – Trotz alledem: over-leven en geloven in de DDR. Een onderzoek naar het werk, leven en de overtuiging van Stefan Heym, Wolf Biermann en Christa Wolf[Universiteit Leiden]

eerste selectie 15

Net als in 2010 was Philip Freriks de gastheer van deze avond. Daarnaast was Nigel Hamilton, gerenommeerd internationaal biograaf van o.a. John F. Kennedy, generaal Montgomery en Bill Clinton, overgekomen uit Boston om zijn keynote speech “Truth and Biography” uitgebreid stil te staan bij het belang van de biografie.

eerste selectie 14